13 maj, 2016 |
Zdrowe propozycje na weekend majowy.
Majówka – najlepszy czas na regenerację
Jeśli na co dzień prowadzisz aktywny tryb życia nie miej wyrzutów sumienia, że spędzasz dzień z książką, którą już dawno chciałaś przeczytać. Zafunduj sobie upragniony wypoczynek. Wybierz się do kina, na koncert albo spotkaj się z przyjaciółmi dla których nie miałaś ostatnio czasu. A jeśli na nic nie masz siły – regeneruj siły snem.
Pogoda – To nie przeszkoda.
Jeśli zaplanowałaś weekand majowy na świeżym powietrzu powinnaś mieć w zanadrzu plan awaryjny.
Maj bywa miesiącem kapryśnym – ciepłe dni przeplatają się z długimi wiosennymi deszczami.
Już wcześniej sprawdź repertuary teatrów i kin.
Deszczowy dzień może okazać się świetną okazją do nadrobienia filmowych zaległości albo spędzenia długiego wiosennego popołudnia u przyjaciół.
Maj to też miesiąc, który obfituje w wiele produktów, które doskonale odżywią organizm i poprawią jego funkcjonowanie przez dostarczenie wielu witamin i składników mineralnych. Jest to przykładowo:
Botwinka – liście buraka ćwikłowego to źródło wielu składników odżywczych. Przede wszystkim warto włączyć je do diety ze względu na dobrą zawartość żelaza, czyli składnika, którego często brakuje w diecie głównie kobiet. Warzywo to oczyszcza ustrój z toksyn, ma działanie odkwaszające i poprawia wygląd skóry „przedłużając młodość”. Spożywając botwinkę dostarcza się również do organizmu witaminę A, C oraz potas, wapń, magnez i antyoksydanty.
Ze względu na wysoką wartość odżywczą polecana wegetarianom i weganom. Poleca się także wzbogacić w nią dietę osób, które często zmagają się z przeziębieniem, grypą oraz infekcjami. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgorączkowe. Warzywo to korzystnie działa w sytuacjach stresowych.
Write Reviews
Leave a Comment
No Comments & Reviews