9 sty, 2016 |

Czym jest kwas ortofosforowy?

Otrzymywanie kwasu ortofosforowego

Kwas ortofosforowy otrzymuje się w wyniku oddziaływania na fosforan wapnia kwasem siarkowym. Jest to więc związek chemiczny pozyskiwany sztucznie. Naturalnie występuje w ludzkim ciele i pełni ważną rolę w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Wpływa też na gospodarkę wapniową w organizmie.

Zastosowanie kwasu ortofosforowego w produkcji żywności

W przemyśle spożywczym kwas ortofosforowy wykorzystuje się m.in. jako przeciwutleniacz i regulator kwasowości. Jest on kwaśniejszy od soku z cytryny i zdecydowanie trwalszy. Najbardziej znanym produktem z kwasem ortofosforowym jest Coca-Cola. Jako regulator kwasowości jest dodawany do wszystkich wariantów Coca-Coli, a także do innych napojów, w tym win owocowych i alkoholi. Oprócz tego jest dodatkiem do serów i wędlin, szczególnie tych pakowanych próżniowo i z dłuższą datą przydatności do spożycia. Kwas ortofosforowy spotyka się też w produktach z orzechami, ziemniaczanych, zbożowych i mącznych przekąskach, deserach w proszku, galaretkach czy napojach izotonicznych.

Bezpieczna ilość kwasu ortofosforowego dla człowieka

Kwas ortofosforowy znalazł się na liście dodatków do żywności stworzonej przez Komitet Naukowy Technologii Żywności Unii Europejskiej zatwierdzonej przez Parlament Europejski. Zyskał on oznaczenie E338. Stało się to po jego przebadaniu i ustaleniu, jaka jest bezpieczna maksymalna dawka dzienna. Nie powinno się spożywać więcej niż 70 mg kwasu ortofosforowego na 1 kg masy ciała.

Inne zastosowania kwasu ortofosforowego

Najpopularniejszym niespożywczym zastosowaniem kwasu ortofosforowego jest produkcja nawozów sztucznych. Jest też bardzo przydatny w stomatologii jako wytrawiacz szkliwa. Dzięki niemu dobrze do zębów przyczepiają się plomby i elementy protetyczne. Kwasu ortofosforowego używa się również do pokrywania metali warstwą ochronną oraz do oczyszczania zardzewiałych powierzchni.

Write Reviews

Leave a Comment

No Comments & Reviews