17 cze, 2021 |
Jakie właściwości ma zielona herbata?
Zielona herbata uznawana jest za jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych napoi na świecie. Znalezienie osoby, która chociaż raz w życiu nie skosztowałaby jej smaku, wydaje się czymś zupełnie niemożliwym. Oprócz tego, że jest źródłem przeciwutleniaczy, zawiera składniki odżywcze, które działają na ludzki organizm niczym prawdziwa bomba witaminowa. Jakie właściwości ma zielona herbata?
Zielona herbata niemalże na całym świecie znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. W związku z tym, że posiada wiele odmian i rodzajów, za każdym razem może smakować zupełnie inaczej i na nowo zachwycać swoimi walorami. Napój ten zawiera olbrzymią ilość cennych dla zdrowia witamin C, B, E, K, aminokwasy, a także mikroelementy, wśród których znajduje się m.in. cynk, potas czy wapń. Kolejną zaletą, o której nie sposób jest nie wspomnieć, jest dostępność. Zieloną herbatę znajdziemy zarówno na sklepowych półkach, jak i w Internecie. Sklepy internetowe oferują szeroką gamę herbat o różnych smakach i odmianach. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie.
Zielona herbata – właściwości
Regularne spożywanie zielonej herbaty wpływa na:
- poprawę wyglądu skóry, szczególnie na problemy z trądzikiem oraz przeciwdziała starzeniu
- obniżenie ryzyka zawału, udaru lub choroby wieńcowej,
- zmniejszenie ryzyka miażdżycy,
- poprawę pamięci,
- poprawę metabolizmu wątroby,
- dzięki zawartości kofeiny i galusanu epigalokatechiny zwiększa spalanie tłuszczu.
Jakie są przeciwwskazania do picia zielonej herbaty?
Jednym z najczęściej wymienianych przeciwwskazań jest ciąża i laktacja. Dlaczego? Otóż substancje zawarte w zielonej herbacie – teina i kofeina – mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Dodatkowo przedostają się do mleka matki. Kolejnym przeciwwskazaniem jest stosowanie leków na nadciśnienie, gdyż składniki aktywne zawarte w herbacie mogą skutecznie osłabić działanie leków. Dodatkowo wymienia się:
- niedokrwistość – zielona herbata wypłukuje żelazo,
- osteoporoza – zielona herbata wypłukuje wapń z kości.