14 wrz, 2021 |
Właściwości czarnej herbaty
Czarna herbata to doskonały napój na wiele okazji, stosowany codziennie. Orzeźwia, ma smak oraz aromat, jest dobra do picia na śniadanie, do obiadu czy na podwieczorek. Sprawdza się doskonale i jest wyjątkowa, ma niezapomniany aromat. Dzisiaj dobrej klasy napój sprawdza się tak, jak żaden inny. Smaczna czarna kawa jest sprzedawana w saszetkach lub sypana. Może być aromatyzowana lub nie. Herbata czarna jest bardziej utleniona niż herbaty typu ulung, żółta, biała oraz zielona. Ma mocny smak. Produkowana jest z liści krzewu Camellia Sinensis. Herbata działa korzystnie na serce oraz redukuje zmęczenie.
Świetne właściwości herbaty czarnej
Czarna herbata posiada wiele cennych właściwości dla ludzkiego organizmu:
- niszczy wolne rodniki
- sprawia, że starzenie się organizmu przebiega wolniej
- przeciwdziała mnożeniu się komórek nowotworowych, czyli działa przeciwnowotworowo
- doskonale wzmacnia naczynia krwionośne
- obniża poziom cholesterolu
- chroni człowieka przed miażdżycą
- działa przeciwzapalnie oraz odkażająco
- pobudza do działania, redukuje poczucie senności
Dobroczynna teina
Czarna herbata zawiera dobroczynną teinę. Herbatę tego rodzaju stosuje się do łagodzenia zatruć pokarmowych. Czarna herbata pobudza, ma działanie podobne do kawy. Pomaga koncentrować się lepiej, wpływa korzystnie na pamięć, sprawia, że zmęczenie jest znacznie mniejsze. Ponadto taka herbata działa również moczopędnie. Najlepsza jest herbata kupowana w formie suszu. Sproszkowane liście herbaty mają gorszą jakość i nie są godne polecenia.
Popularne są odmiany herbaty takie, jak Ceylon, Darjeeling, Assam, Yunan, Earl Grey (z dodatkiem aromatu bergamotki), English Breakfast (połączenie kilku gatunków czarnej herbaty). Herbatę tego rodzaju parzy się do 3 minut. Jeśli parzy się ją dłużej to herbata będzie gorzka i stanie się naprawdę niesmaczna. Najlepsza jest bez cytryny oraz bez cukru. Można serwować ją także z miodem oraz cytryną. Taka herbata jest rozgrzewająca i sprawdza się podczas przeziębienia. Herbata tego rodzaju może być też serwowana z mlekiem i cukrem. Jest to tak zwana bawarka, smaczna, dobra dla ludzkiego organizmu.
Zerknij na inne artykuły:
Jaka herbata na prezent oraz jakie właściwości ma czarna herbata.
Kiedy warto pić czarną herbatę?
Najlepiej pić taki napar po ciężkostrawnych i tłustych posiłkach takich, jak bigos czy czerwone mięso. Dzięki niej nie pojawiają się choroby układu pokarmowego, poprawia się skład mikroflory jelitowej, jest mniej bakterii patogennych. Zaburzenia trawienne także nie pojawiają się dzięki tej herbacie. Ile Polacy piją czarnej herbaty? Dwie-trzy filiżanki takiej herbaty dziennie są normą, tyle pije większość Polaków. Pyszna jest czarna herbata z kawałkami pomarańczy lub truskawek, pachnąca bajecznie tymi owocami. Czarna herbata z owocami to doskonały napój w dobrej cenie. Można skorzystać z niej na co dzień, serwować ją podczas spotkań towarzyskich oraz rodzinnych. Miodowo-kwiatowa nuta dodaje smaku takiemu naparowi. Herbata sypana sprzedawana jest w małych opakowaniach po 50, 100 czy 200 gramów. Można ją kupować także na wagę.