22 kwi, 2021 |

Czy cukrzycy mogą jeść słodycze?

Nie jest tajemnicą, że w cukrzycy nie ma jednego, uniwersalnego rodzaju diety, która byłaby szczególnie zalecana. Słodycze w cukrzycy to jeden z tych tematów, który wywołuje masę kontrowersji. Czy oznacza to, że diabetycy powinni raz na zawsze pożegnać się ze spożywaniem słodkości? 

Dieta cukrzyków zależy w dużej mierze od ich od ich preferencji smakowych, a także zaawansowania powikłań cukrzycowych. Mimo że istnieje szereg zaleceń dotyczących sposobów komponowania zbilansowanych posiłków. Należy pamiętać jednak o istnieniu dwóch najważniejszych wskazówek dietetycznych dla cukrzyków:

  • zredukowanie w diecie do absolutnego minimum cukrów prostych (jedno- i dwucukrów), 
  • ograniczenie dodawania cukrów podczas przygotowywania potraw i napojów. 

Warto pamiętać jednocześnie, że wbrew utartym stereotypom osoby zmagające się z cukrzycą mogą spożywać słodycze, desery, a nawet czekoladę. Warunkiem jest jednak zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna.

Alternatywą dla tradycyjnych słodkości mogą być słodycze dla diabetyków, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Należy pamiętać, że to właśnie zdrowa dieta jest kluczowym elementem w walce z cukrzycą. Cukrzycy, którzy są miłośnikami słodkich i lepkich przekąsek, wcale nie są skazani na diametralną zmianę swoich nawyków żywieniowych.  Deserowej czekolada o dużej zawartości kakao sprawdzi się doskonale. 

Podobnie sytaucja wyglada jeżeli chodzi o kwestię spożywania żelek, lizaków, budyniów czy galaretek. O wiele bezpieczniej będzie wymienić standardowe produkty na te o zmniejszonej wartości energetycznej.